Hengitystekniikka

Tämä on tärkeää kaikille muusikoille. Koska jos sinulla on väärä kuva hengityksestä, tämä vaikuttaa mm. olkapäihin, selkään ja käsivarsiin. Siksi tämä aihe ei koske vain laulajia ja puhaltajia. Lisäksi kaikki muusikot hengittävät muusiikkiin sopivalla tavalla, musiikin kanssa (toivottavasti). Hengittäminen on siis tärkeää muusikaalisen ilmaisun sekä koko systeemin toiminnan kannalta. Luonnollinen hengitys vaikuttaa lisäksi hiljentymiseen ja rauhoittumiseen stressitilanteissa (esim. esiintymisjännitys).

Kaikki on ‘liikkeessä’

“Of course, we breath with our whole bodies. […] All joints move, some slightly, some greatly. Our heads move as our spines lenghten and gather in breathing. […] The whole torso participates in the movement of breathing, each area in a different way.”
(Conable, Barbara: “What every musician needs to know about the body”)

Hengitys on niin herkkä mekanismi, ettei koskaan saa yrittää pakottaen kontrolloida sitä. Minun lähestymistapani on koordinoida koko keho niin, että hengitys voi toimia luonnollisesti. Müncheniläinen belcanto-laulaja Daniel Süsstrunk sanoi minulle: “Jos talo on kunnossa, voit tuntea olosi mukavaksi sen sisällä.” Siksi aloitan kokonaisuudesta ja vaikutan hengitykseen siis epäsuorasti.

Sinun tulisi tietää tämä:

Valitettavasti kirjoitetaan, kerrotaan ja opetetaan niin paljon turhaa hengitykseen liittyvistä asioista, että haluaisin sanoa muutaman sanan anatomian perusteista.

1.Ilma hengitetään sisään nenän tai suun kautta
Me emme esim. ime ilmaa jalkojemme kautta kuin puunjuuret vettä maaperästä. Meillä ei myöskään ole suuta alaselässä, jonka kautta hengitämme.
Toki tiedän, että tällaisten metaforien tai kuvitelmien käyttö voi jossakin tilanteessa auttaa. Mutta on tärkeää että tiedät, mikä on anatomisesti totta, mikä kuvitelmaa.

2. Ilma virtaa keuhkoihin
Ei vatsaan eikä “selkään”, vaan keuhkoihin

hengitystekniikka

3. Pallea on lihas jonka avulla hengität SISÄÄN
Jos hengität sisään pallea liikkuu alas, keuhkot pitenevät. Keuhkoihin muodostuu alipaine ja siksi ilma virtaa sisään.

Jos hengität taas ulos pallea rentoutuu(!). Se tarkoittaa ettet voi “tukea” pallean avulla. Kun hengität aktiivisesti ulos, esim. puhaltaessasi tai laulaessasi, työn tekevät ennen kaikkea vatsalihakset. Pallea säätelee ilmavirtauksen määrää, ja tähän voit vaikuttaa vain epäsuoralla tavalla.

Muuten: ei ole mahdollista tuntea palleaa vaikka usein niin sanotaan. Miksi? Koska pallealla ei ole yhtään sensoreita jonka avulla voisit tuntea sen!

4. Kylkiluut voivat liikkua, ne ovat joustavia
Joka kylkiluu on yhteydessä selkärankaan nivelen välityksellä. Kylkiluut yhdistyvät rintalastaan joustavalla rustoaineksella.

.

Koko artikelin löydät tästä:

Keveyttä soittamiseen!